Middenbouw

In ons uitleencentrum kan je leerzame leskisten, ontdekdozen en veldwerkmateriaal lenen.

Interesse?
E-mail: nde@groningen.nl
Telefoon: 050 367 6321
Halen en brengen: Stadspark 3, 9727 KG  GRONINGEN (Google Maps)

Diersporen
Berend de Boswachter heeft zes leuke opdrachten rondom diersporen gemaakt.

Bomen
Deze les set bevat materialen, werkbladen en antwoordbladen voor een leuke circuit les over bomen, die leerlingen zelfstandig in tweetallen of in groepjes uit kunnen voeren. De opdrachten zijn zowel binnen als buiten (directe omgeving van school) de klas.

Afval
Om onder meer de vergankelijkheid van verschillende materialen te laten zien, bevat deze set ook proefjes waarvoor de leerkracht voor natuurlijke afval zoals appels en potaarde moeten zorgen.

Egels
Het egelleven komt in al z'n facetten aan de orde: gevaren, voedsel, winterslaap en leefwijze. Inclusief een maquette om een egelvriendelijke tuin in te richten, een egelpad, een spel over de egel en een opgezette egel.

Slootonderzoek
Voor een buitenles over waterdieren en –planten. Met schepnetten, zoekkaarten en onderzoekskaarten.

Kleine beestjes
Voor een buitenles over kleine beestjes die op en in de grond leven. Bevat loeps, potjes, zoekkaarten en dergelijke om de kinderen de kleine beestjes te laten onderzoeken die op en in de grond leven.

Kaas & boter
Met deze set kan niet alleen kaas maar ook boter worden gemaakt. Voor melk moet de leerkracht zelf zorgen.

Pannenkoeken
Een doe-set over wat er allemaal nodig is om een pannenkoek te bakken. Inclusief bakken.

Huid & haar
Een prachtig (groot) dominospel met echte huid en echt haar van zeer uiteenlopende dieren, bijvoorbeeld van een wild zwijn, een vos en een varaan.

Papier maken
Dit is een doe-set om in de klas papier te maken. Met allerlei materialen kan het zelf geschepte papier nog mooier worden.

Weer
Dit een buitenset. Er zijn opdrachtkaarten en materialen zoals een regenmeter, schaduwstok, windkrachtmeter en kompas.

Glas
Hier gaat het om afvalverwerking in het algemeen, waarbij de nadruk ligt op glas en recycling van glas. Aan bod komen het ontstaan van glas, glassoorten, glasrecycling en kunst van glas. Naast glas bevat de set ook ander (schoongemaakt) afval.

Omgevingsontdektocht
Dit is een buiten set. De leerkracht kan zelf een route uitzetten in de omgeving.
Met behulp van een opdrachtenboekje kunnen kinderen in groepjes spelenderwijs de omgeving verkennen. In de lesset bevinden zich onder andere een afvalzak, een vergrootglas en handschoenen.

Licht
Lesset waarbij leerlingen aan de slag kunnen met de 15 lichtproefjes van de site ‘proefjes.nl’. Met per proefje: materialen, instructieblad en antwoordblad.

Biologie plus leenbox
De biologie plus school heeft 56 praktische (biologie) lessen gemaakt voor groep 1-8. Deze zijn verzameld in een klapper en kun je, samen met allerlei hulpmaterialen, lenen bij NDE.

Smaak
Bij NDE kunt u de leskist Smaak lenen voor uw groep die gemaakt is door het steunpunt Smaaklessen www.smaaklessen.nl . Ontdek de wereld van de “smaak” met een handleiding, leuke proefjes en door echt te proeven. In de kist zitten les suggesties en materialen ter ondersteuning van de lessen voor onder- midden- en bovenbouw.

Bijen

Maak je eigen bijenhotel