Bovenbouw

In ons uitleencentrum kan je leerzame leskisten, ontdekdozen en veldwerkmateriaal lenen.

Interesse?
E-mail: nde@groningen.nl
Telefoon: 050 367 6321
Halen en brengen: Stadspark 3, 9727 KG  GRONINGEN (Google Maps)

Egels
Het egel leven komt in al z'n facetten aan de orde: gevaren, voedsel, winterslaap en leefwijze. Inclusief een maquette om een egel vriendelijke tuin in te richten, een egelpad, een spel over de egel en een opgezette egel.

Bomen
Deze les set bevat materialen, werkbladen en antwoordbladen voor een leuke circuit les over bomen, die leerlingen zelfstandig in tweetallen of in groepjes uit kunnen voeren. De opdrachten zijn zowel binnen als buiten (directe omgeving van school) de klas.

Slootonderzoek
Voor een buiten les over waterdieren en –planten. Met schepnetten, zoekkaarten en onderzoekskaarten.

Kleine beestjes
Voor een buiten les over kleine beestjes die op en in de grond leven. Bevat loeps, potjes, zoekkaarten en dergelijke om de kinderen de kleine beestjes te laten onderzoeken die op en in de grond leven.

Kaas & boter
Met deze set kan niet alleen kaas maar ook boter worden gemaakt. Voor melk moet de leerkracht zelf zorgen.

Pannenkoeken
Een doe-set over wat er allemaal nodig is om een pannenkoek te bakken. Inclusief bakken.

Huid & haar
Een prachtig (groot) dominospel met echte huid en echt haar van zeer uiteenlopende dieren, bijvoorbeeld van een wild zwijn, een vos en een varaan. (pandora leskisten; huid-en-haar domino)

Papier scheppen
Dit is een doe-set om in de klas papier te maken. Met allerlei materialen kan het zelf geschepte papier nog mooier worden.

Weer
Dit een buitenset. Er zijn opdrachtkaarten en materialen zoals een regenmeter, schaduwstok, windkrachtmeter en kompas.

Glas
Hier gaat het om afvalverwerking in het algemeen, waarbij de nadruk ligt op glas en recycling van glas. Aan bod komen het ontstaan van glas, glassoorten, glasrecycling en kunst van glas. Naast glas bevat de set ook ander (schoongemaakt) afval.

Stadsvogels
De set bevat onder meer nestkasten, braak-ballen, verrekijkers, zoekkaarten, trekvogelspel en territoriumspel. De kinderen gaan op onderzoek uit en er zijn materialen voor activiteiten in het klaslokaal. Aanvullend zijn er stadsvogels uit de collectie te leen.

Omgevingsontdektocht
Dit is een buiten set. De leerkracht kan zelf een route uitzetten in de omgeving.
Met behulp van een opdrachtenboekje kunnen kinderen in groepjes spelenderwijs de omgeving verkennen. In de lesset bevinden zich onder andere een afvalzak, een vergrootglas en handschoenen.

Fairtrade
Op een leuke en speelse manier wordt het thema fairtrade aan de kinderen duidelijk gemaakt. De fairtade tas bevat producten die heel herkenbaar zijn voor kinderen: autootje, knuffel en telefoonhoesje. Verder bevat de tas oa: opdrachtkaarten voor leerlingen, een millenniumbal, een lesbrief met veel informatie en lessuggesties.

Licht
Lesset waarbij leerlingen aan de slag kunnen met de 15 lichtproefjes van de site 'proefjes.nl'. Met per proefje: materialen, instructieblad en antwoordblad.

Stenen
Waar komen stenen vandaan en hoe zijn ze ontstaan? Met deze lesset gaan de kinderen dit zelfstandig ontdekken. De lesset bevat 10 verschillende stenen met bijbehorende opdrachten. Voor het maken van de opdrachten hebben de kinderen onder andere internet nodig.

Fossielen
Aan de hand van echte fossielen gaan kinderen ontdekken hoe de wereld er lang geleden uit zag. Er zijn 10 fossielen met opdrachten, waar de kinderen onder andere internet voor nodig hebben. De kinderen kunnen de opdrachten zelfstandig in tweetallen of groepjes uitvoeren.

Smaak
Bij NDE kunt u de leskist Smaak lenen voor uw groep die gemaakt is door het steunpunt Smaaklessen www.smaaklessen.nl . Ontdek de wereld van de “smaak” met een handleiding, leuke proefjes en door echt te proeven. In de kist zitten les suggesties en materialen ter ondersteuning van de lessen voor onder- midden- en bovenbouw.

Biologie plus leenbox
De biologie plus school heeft 56 praktische (biologie) lessen gemaakt voor groep 1-8. Deze zijn verzameld in een klapper en kun je, samen met allerlei hulpmaterialen, lenen bij NDE.

Tentoonstelling Duurzaam Denken
Voor de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs heeft NDE de interactieve tentoonstelling Duurzaam Denken ontwikkeld. De tentoonstelling is makkelijk te vervoeren, eenvoudig in gebruik en voor scholen in Groningen helemaal gratis. De tentoonstelling kan in een klaslokaal staan, maar ook op een centrale plek op school. De bijbehorende opdrachten zijn uitdagend en doen een beroep op de verschillende manieren waarop kinderen leren. In principe is tentoonstellingen ook te gebruiken voor groep 8 in het basisonderwijs.
Betrekt leerlingen bij duurzaam denken en doen in alle aspecten van hun dagelijkse leven.

Diersporen
Berend de Boswachter heeft zes leuke opdrachten rondom diersporen gemaakt.

Duurzame kleding
Waar komt onze kleding vandaan en wie heeft deze spijkerbroek gemaakt? Middels de ontdekdoos Grondstoffen en Textiel en de bijbehorende les Duurzame Kleding, gaan de kinderen op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Helios
Dit speelse, informatieve en toegankelijke spel kan in een groepje (met teams in tweetallen) maar ook klassikaal gespeeld worden. Het thema is duurzame energie, met het accent op zonne-energie (Helios is de zonnegod uit de Griekse mythologie). Kinderen leren spelenderwijs over de opwekking van duurzame energie, het belang ervan en het maken van energiebewuste keuzes.

Universeel Natuurpad
Deze buitenles sluit aan bij veelgebruikte lesmethoden natuuronderwijs. De lesset bevat allerlei materialen die u kunt gebruiken in praktische lessen. In het geval van deze ontdekdoos kunt u een les buiten in de natuur verzorgen over het ‘Universeel Natuurpad’.