Inhoudsopgave

Middenbouw

Afval
Spelenderwijs leren leerlingen over afval. Wat gooien wij allemaal weg? Wat is zwerfafval? Ga zelf afval scheiden met het kwartetspel, zing samen het afvallied en leer door middel van proefjes hoe natuurlijk afval verteert en welke rol bodemdieren hebben in dit proces.

Bomen
Leer meer over bomen. Wat vertellen de jaarringen ons? Welke bladeren en vruchten herkennen de leerlingen? Meet met de boomhoogtemeter samen de hoogte van een boom en leer over korstmossen en nog veel meer!

Biologie Plus
De Biologie Plus School heeft veel praktische biologielessen gemaakt voor groep 1 tot en met 8. Deze lessen hebben zij verzameld in een zogeheten basisklapper. Lessen over veel verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over pissebedden, schimmels, je gebit, bloemen, organen, de evolutie en bomen. In deze leskist zitten de lesbeschrijvingen en hulpmaterialen.

Diersporen
Deze leskist gaat over Berend de Boswachter. Ga aan de slag met zes leuke opdrachten over diersporen. Maak bijvoorbeeld zelf een dierspoor in gips, kijk en vergelijk met het memoryspel, ga op pad met zoekkaarten en bestudeer wol, mos, hondenhaar, veren, paardenpoep en schelpen eens van dichtbij. De leerlingen leren spelenderwijs meer over vraat-, braak-, voetsporen en uitwerpselen van dieren.

Egels
Deze leskist gaat over de egel. Het gaat over het voedsel, de gevaren, de winterslaap en de leefwijze van dit kleine diertje. Zet het egelpad uit in de klas. Leerlingen leren aan de hand van opdrachten over de omgeving en het leven van de egel. Hoe kunnen wij egels helpen? Leer hoe je je tuin egelvriendelijk maakt en bestudeer een opgezette egel eens van dichtbij.

Glas
Leerlingen leren hoe glas ontstaat en hoe wij glas toepassen. Aan de hand van deze leskist maak je een schervenspel, doe je een verpakkingsonderzoek, speel je een sorteerquiz, onderzoek je hoeveel glas je als klas gebruikt en maak je een eigen glaskunstwerk.

Huid & haar
Speel met de leerlingen een prachtig groot dominospel met echte huid en haar van verschillende dieren. Voel bijvoorbeeld eens de vacht van een wild zwijn, een vos of van een varaan.

Kaas & boter
De hele klas kan meehelpen om kleine kaasjes te maken. De leerlingen kunnen ook zelf boter maken! De leerkracht zorgt zelf voor melk, stremsel en coating. Alle andere materialen zitten in de leskist.

Kleine beestjes
De klas gaat lekker naar buiten! Zij ontdekken welke bodemdieren er op- en in de grond leven. Zij onderzoeken de kleine beestjes door middel van loeps, insectenpotjes en zoekkaarten.

Licht
Leerlingen gaan aan de slag met vijftien lichtproefjes. Hoe werkt bijvoorbeeld een gepolariseerde zonnebril? Hoe ontstaan kleurtinten? Waarom zie je soms wel en soms niet in het donker? En wat zie je als je naar een kristal kijkt? Via de proefjes kom je daar spelenderwijs achter.

Omgevingsontdektocht
Ontdek de omgeving van jouw school. Met behulp van een opdrachtenboekje kunnen de leerlingen spelenderwijs de omgeving verkennen. In de leskist zit onder andere een afvalzak, vergrootglas en handschoenen.

Pannenkoeken
Wat heb je allemaal nodig om een pannenkoek te bakken? Aan de hand van het prentenboek ‘Alles voor één pannenkoek’ (door E. Carle) leren leerlingen waar de ingrediënten van een pannenkoek vandaan komen. De klas leert dat meel gemaakt wordt van tarwekorrels. Met een graanmolen gaan zij zelf meel maken. Maar waar komen de eieren dan vandaan? En de melk? In deze leskist zit alles wat je nodig hebt, dus bakken maar!

Papier

Ga zelf papier maken. Waar is papier eigenlijk van gemaakt? En kan je papier recyclen? De leerkracht zorgt zelf voor een waslijn, wasknijpers en oude kranten. In de leskist zitten verder alle andere materialen waarmee je zelf papier kunt maken.

Slootonderzoek
Met behulp van deze leskist gaan de leerlingen een slootonderzoek doen. Welke dieren en planten leven er in de sloot? Ga aan de slag met de schepnetten, zoek- en onderzoekskaarten.

Smaak
Ontdek de wereld van smaak. Door middel van proefjes leren de leerlingen van alles over dit zintuig.

Weer
Leer meer over het weer. Ga buiten aan de slag met de opdrachtkaarten en materialen zoals een regenmeter, schaduwstok, windkrachtmeter en kompas.