Natuur- en Duurzaamheid Educatie (NDE) is onderdeel van de directie Stadsbeheer van de Gemeente Groningen. Er werken ongeveer vijfentwintig medewerkers en meerdere vrijwilligers, verspreid over vier schooltuinen, de kinderboerderij en ons hoofdkantoor in het Stadspark.

 

NDE biedt natuuronderwijs in de stad Groningen
Zij vindt het belangrijk dat kinderen kennismaken met duurzaamheid en de natuur. Daarom bieden wij basisschoolleerlingen van groep 1 tot en met 8 natuurlessen op één van onze vier schooltuinen.

Kinderen krijgen les volgens de Groene Leerlijn
Deze doorlopende leerlijn sluit aan op de kerndoelen ‘oriëntatie op jezelf en de wereld’. Wij bieden ervaringsgericht- en prikkelend natuuronderwijs aan meer dan 35 scholen. Op de schooltuin doen leerlingen waardevolle natuurervaringen op. Zo leren zij hoe zij bij kunnen dragen aan een duurzame wereld.

Op de schooltuin leren kinderen praktisch en spelenderwijs
Zij krijgen les over de seizoenen, insecten, paddenstoelen, vogels en meer. Leerlingen van groep 6 en 7 krijgen een eigen stukje grond om hun eigen groenten op te verbouwen. Dat is leerzaam, want ze moeten er goed voor zorgen: zaaien, water geven, onkruid trekken en uiteindelijk oogsten. Bieten, bonen, venkel, aardappelen, wortelen… van alles gaat in de tas mee naar huis.

Beleving staat centraal, al meer dan 50 jaar
Kinderen leren op de schooltuin met plezier en met inzet van hun talenten. Wij doen dit al jaren. Ben je benieuwd naar de geschiedenis van onze schooltuinen? Klik dan hier.

Naast de lessen op onze schooltuinen bieden wij meer:
- Wij hebben een uitleencentrum voor onderzoeks- en lesmateriaal. Je kan bij ons verrekijkers, schepnetjes en leerzame leskisten lenen. Het is ook mogelijk om opgezette dieren te lenen. Een opgezette zwaan, egel of das in de klas maakt het voor kinderen mogelijk om ze eens goed van dichtbij te bestuderen.

- Wij bieden verschillende excursies aan. Bijvoorbeeld een bezoek aan kringloop GoudGoud of een onderwater-les in de Hoornseplas.

-  Drie keer per jaar organiseren wij een netwerkbijeenkomst. NDE-coördinatoren en leerkrachten zijn van harte welkom. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema. Tijdens de bijeenkomst staan wij hier bij stil en bespreken wij de bijbehorende lesbrief. Werkbladen, knutselopdrachten, liedjes en leestips. Zo weet je als leerkracht hoe je het thema toe kan passen in de klas.

watdoetNDE