Dronebeelden van schooltuin Paddepoel

 

Schooltuin Paddepoel

Schooltuin Paddepoel ligt verscholen tussen de noordelijke ringweg en de wijk Paddepoel. Anderhalve hectare natuur en schooltuinen omzoomd door de hoge Essen.

Er zijn veel dieren op de tuin. Geiten om even bij te kijken en om te aaien.

Kikkers en salamanders in de vijver, libellen, vlinders en bijen in de vlindertuin. De eekhoorn- en de kraaienfamilie zien we ook af en toe voorbij komen.

De grote bonte specht beschouwt het klaslokaal als zijn thuis.

 

 

 

 

 

 

Bospad

We hebben ook een bospad. Dit is een magische plek voor de kinderen.

Er zijn bijzondere paddenstoelen te vinden en het nest van de eekhoorns kun je hoog in de boom zien zitten.

 

Buurtbewoners

De schooltuin heeft een stevige binding met de buurt. Buurtvereniging Paddepoel Noord-Oost maakt gebruik van de tuin en organiseert er activiteiten. De buurtbewoners verzorgen de geiten in het weekend. Ook is er een kleine speeltuin achter het klaslokaal voor de jongsten.

 

Natuuronderwijs
Wekelijks, tussen april en oktober, komen zo’n 250 leerlingen van groep 6 van de basisscholen uit de noordelijke wijken en de binnenstad naar de schooltuin om van alles te leren over de natuur.

Ze kweken zelf groentes en zaaien bloemen. De kinderen komen ook alles te weten over de samenhang in de natuur en alle andere natuurverschijnselen die tijdens het tuinieren voorbij komen.

Natuurlijk proeven we ook we ook van de oogst en maken we er kleine gerechtjes mee. De kinderen krijgen de oogst mee naar huis, zodat ze er thuis over kunnen vertellen en er van kunnen eten.

 

 

 

Ontdekkend leren
Daarnaast is de schooltuin een prachtige plek voor de lessen uit de Groene Leerlijn. De overige groepen uit het basisonderwijs komen vier keer per jaar voor seizoensgebonden natuurlessen. Deze lessen vinden zoveel mogelijk buiten plaats. Bij alle lessen staat ontdekkend leren voorop. De tuin is hier speciaal op ingericht.

 

 

 

 

Permacultuur tuin

Een deel van de tuin is ingericht als een permacultuur tuin.

We tuinieren in Paddepoel op een ecologische manier: we bewerken de bodem zo weinig mogelijk en maken onze eigen compost.  We vangen het regenwater op, zodat we geen drinkwater hoeven te gebruiken om de planten water te geven. In het najaar bedekken we de tuinen met plantaardig materiaal, zoals bladeren. Dit heet mulchen. Dat komt het bodemleven ten goede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

Adres: Coronastraat 1, 9742 EG Groningen, 050-367 63 28

Tuinleider: Linda Lieuwes (van maandag t/m donderdag aanwezig), tel. 050-367 63 28; e-mail linda.lieuwes@groningen.nl

Overige medewerkers: Mirjam Berkepas (educatie) en Sjoerd Grootendorst (onderhoud)

 

Alle medewerkers: hier spontaan getekend door een 'Schooltuintjes'-leerling.

 

 

 

 

 

Recepten

Wat is er leuker dan je zelf verbouwde groenten bereiden? In het receptenboekje vind je lekkere recepten voor de groenten uit je eigen schooltuin! Van raapstelen tot rode bieten, van spinazie tot spitskool. Eet smakelijk!