Canada populier

[cmsms_row][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text]

  1. Canadese populier of Canadapopulier (Populus x canadensis)

 

Beschrijving boom:

Deze bomen hebben kenmerkende driehoekige bladeren met vaak lange maar slappe bladstelen die makkelijk ombuigen. Als de bomen nog kaal zijn dragen ze grote kleverige knoppen. Voor het blad verschijnt vormen die eerst lange neerhangende rode bloeikatjes. Die vormen enorme massa’s wit zaadpluis dat ver weg kan waaien. De stam is dik en diep gegroefd.

 

Gebruik:

Doordat stammen van canadapopulier weinig buigen en niet snel breken zijn deze bomen geliefd om aangeplant te worden aan de kust, waar het hard waait. Hun snelle groei doet ze veel hout vormen dat gebruikt wordt voor o.a. pallets en lucifers. En vroeger klompen.

 

Bijzonderheden:

De kleefstof op de knoppen wordt graag door bijen gebruikt om het nest tochtdicht te maken.

Grote bomen zoals deze breken de wind en verdampen veel water uit hun blad wat het klimaat rondom hen (en rondom ons) aangenamer kan maken. Dat de blaadjes van deze bomen altijd bewegen en daardoor ruisen komt doordat hun bladsteeltjes niet rond zijn maar plat. Kijk en voel maar eens.

 

Woordspel

Gebruik de derde letter van de eigenschap van de bladsteel die het blad doet bewegen. Schrijf die in het vakje achter nummer 13

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]