Verslag Vleermuisexcursie NDE

Voor het eerst organiseerden we onze vleermuisexcursie weer na het C-jaar 2020. Ook voor de eerste keer in paviljoen ’t Groene Hart in het Stadspark.

We waren benieuwd naar alle soorten vleermuizen die in het park leven. Zouden we ook watervleermuizen treffen, zoals in eerdere edities van de vleermuisavonden aan de Kardingerplas?

Dertig belangstellenden hadden zich ingeschreven en luisterden naar het verhaal van Jan van Muijlwijk, vleermuisdeskundige en -adept. Hij toonde dia’s van allerlei soorten in Nederland, maar ook van in het buitenland –de tropen – levende vleermuizen.

We hoorden dat er zo’n duizend soorten bestaan. De zeer tot de verbeelding sprekende vampiervleermuis (Midden – en Zuid Amerika) is zo klein dat-ie in een ijsblokvakje! past (te zien op een van de dia’s). Bij een eerdere vleermuissessie voor artsen van het UMCG, vertelde Jan, maakte een van hen een grapje? De arts legde uit dat een antistollingsmiddel dat te danken is aan dit beestje ‘Draculina’ is genoemd.

Na de presentatie gingen we het (half)donker in met de bat detector op zoek naar de Stadspark-vleermuizen. Na enig zoeken hoorden we het ultrasone geluid van een ruige vleermuis, hoorbaar gemaakt voor het menselijk oor door de bat detector. Jan is een meester in het in de lichtbundel van zijn zaklantaarn vangen van de vleermuis waarvan we de kreten hoorden. Zo zagen we de ruige-, de rosse- en watervleermuis, die laatste scherend over en insecten nippend van het wateroppervlak van de vijver achter het NiHao-paviljoen.

Jan hielp nog even het verhaal dat de vleermuis een agressief beestje zou zijn de wereld uit: de vleermuis vindt zijn weg en ontwijkt obstakels door voortdurend geluiden te maken. Daarvoor doet hij zijn bekje open, maar omdat wij die vleermuiskreten niet horen en wel zijn scherpe tandjes zien, denken wij dat hij kwaadwillend is.

Ook eens onze leerzame avond over de vleermuis meemaken?

Rond de (jaarlijkse) Nacht van de Vleermuis in augustus/september 2022 organiseren wij altijd onze eigen vleermuisavond met Jan van Muijlwijk.

Houd deze site in de gaten voor de juiste datum.