Schietwilg

[cmsms_row][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text]

  1. Schietwilg (Salix alba)

 

Beschrijving boom:

De schietwilg heeft opvallend smalle gepunte bladeren. Hij groeit snel en kan wel twintig meter hoog worden. Maar het hout is breekbaar zodat er vaak gaten in de kroon zitten.

In het voorjaar bloeien ze met hangende geelgroene slierten die we katjes noemen. Van sommige bomen hebben die alleen gele meeldraden, met stuifmeelpoeder, van andere alleen groenachtige met kleverige stampers.

 

Gebruik:

Wilgenbast werd duizenden jaren geleden al gebruikt tegen koorts en er werd op gekauwd ter verlichting van allerlei pijnen. Want de bast bevat een bittere stof die tegenwoordig het hoofdbestanddeel is van aspirine.

Hout van de schietwilg wordt van oudsher gebruikt voor klompen, palen, brandhout en andere. Dunnere takken worden wel gevlochten tot hekken en gebruikt voor landaanwinning en  kustversterking.

 

Bijzonderheden:

Van binnen zijn de oude bomen vaak hol. Ze vormen leefplaatsen voor veel diersoorten en ook planten. Als je een tak in de grond steekt groeit die vaak al weer uit tot een boom.

Vaak worden schietwilgen geknot tot knotbomen.

 

Woordspel

Gebruik de tweede letter van het woord waarmee we de bloemen van wilgen beschrijven. Schrijf die in het vakje achter nummer 17

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]