1. Schietwilg (Salix alba)

Beschrijving boom:

De schietwilg groeit heel snel en wordt behoorlijk hoog (20 meter), maar niet zo oud. Het hout is nogal bros en breekt gemakkelijk, waardoor oude bomen uit elkaar vallen. Schietwilgen zijn gemakkelijk te vermeerderen, elke tak die je in de grond steekt slaat aan!

De bomen met mannelijk bloeiende katjes vallen op doordat de langwerpige katjes eerst zilverig behaard en daarna geel kleuren door de gele helmknoppen van de meeldraden. De langwerpige katjes van de vrouwelijk bloeiende bomen vallen veel minder op door een licht groengele kleur.

Vaak worden schietwilgen geknot tot knotwilgen. Als elke paar jaar alle takken er af worden gehaald kunnen ze heel oud worden, maar dan meestal hol van binnen. Woonplaats voor veel soorten vogels ( steenuiltje, wilde eend) en planten als eikvarens.

Gebruik hout:

Een belangrijk gebruik was het maken van zinkstukken voor dijkversterking, die op de plaats werden gesleept en vervolgens met stenen volgestort. Hout van de schietwilg of knotwilg werd van oudsher gebruikt voor klompen, als brandhout of voor vlechtwerk van wilgentenen.

 

Bijzonderheden:

Wilgenbast werd vroeger vaak gebruikt tegen reuma, jicht en als antikoortsmiddel. Men kauwde ook wel op delen van de bast ter verlichting van allerlei pijnen. Wilgenbast bevat 11-12% salicine, een bittere stof, die tegenwoordig het hoofdbestanddeel is van aspirine.

Woordspel Letter 17. De bloeiwijze noemen we geen wilgen’ poesjes ’maar wilgen……(2de letter)