Ruwe Berk

[cmsms_row][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text]

  1. Ruwe berk (Betula Pendula)

Beschrijving boom:

Deze boom herken je gemakkelijk aan zijn vaak grotendeels witte stam. Maar bij oude bomen kan hij onderaan ook erg donker en ruw zijn. Toch heet hij ruwe berk omdat vooral zijn twijgen ruw en wrattig zijn. Zijn bladeren zijn een beetje driehoekig. Er kunnen katjes tussen hangen.

Gebruik:

Vroeger geloofde men wel dat bomen konden genezen. Men dacht dat ziektes op de boom overgedragen konden worden en ging er daarom naar toe. Met een spreuk of door er een lint in te hangen zou hij je dan helpen.

Mensen maken nu nog wel eens een soort bier van uit de berk afgetapt sap. En een versterkend voorjaarsdrankje en shampoo. Maar berken zijn ook gewoon mooi in het landschap en in tuin of park om ons heen.

Bijzonderheden:

In de steentijd maakten mensen een soort lijm van berkenhars waarmee ze hun stenen gereedschappen vast hechtten in been of hout. Bij de Kelten stond de berk in hoog aanzien. Hun druïde n, zeg maar medicijnmannen, wijdden hun schooltjes in, met berkentwijgen en dauw. En ze eerden de boom ook op 24 juni, drie dagen na de zomerzonnewende. Dat is de dag waarop het het langst licht is omdat de zon op zijn hoogst staat.

 

Woordspel

Gebruik van het woord “zomerzonnewende” de tweede letter. Schrijf die in het vakje achter nummer 2

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]