Notarisappel

[cmsms_row][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text]

  1. Notarisappel (Malus domestica)

 

Beschrijving boom:

De Notarisappel is een ras van de appel die gevonden en opgekweekt is door notaris Johan van den Ham te Lunteren in 1890. Een ras is een groep planten die erg op zijn voorouders kan lijken maar in bepaalde eigenschappen toch net even anders is. Voor ons net even beter. Johan zocht steeds naar nieuwe van zulke rassen door fruit te kweken van uit zaadjes die hij verzamelde uit allerlei appels.

Omdat de notarisappel veel overeenkomsten vertoont met het appelras ‘Princesse Noble’ wordt vermoed dat het een zaailing is van deze appel als ouders.

 

Gebruik:

De Notarisappel is geschikt te worden verwerkt in bijvoorbeeld appelmoes en compote. Daarnaast is hij ook goed uit de hand te eten. Maar in de kinderboerderij zullen de dieren ons meestal wel voor zijn!

 

Bijzonderheden:

Omdat notaris van Dam in de tweede helft van de 19e eeuw zoveel waardevolle fruit rassen ontwikkelde is dit ras appel naar hem genoemd. Nou ja, eigenlijk naar zijn beroep.

 

Woordspel

Gebruik de eerste letter van het beroep van de appelteler, die dit ras ontdekte. Schrijf die in het vakje achter nummer 5

 

We verlaten nu het terrein van de kinderboerderij

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]