NDE Natuurpaviljoen ’t Groene Hart

Over Paviljoen ‘t Groene Hart’ in het Stadspark
Kennismaken met de natuur in de stad en in het bijzonder met de natuur van het Stadspark. Dat kan sinds juni 2019 in en vanuit het natuurpaviljoen van Natuur en Duurzaamheid Educatie (NDE) in het Stadspark.

Het Groene Hart
Leerlingen van groep 6 van De Starter bedachten een naam voor het nieuwe paviljoen: Het Groene Hart. “Want het staat midden in het woud”, aldus één van de leerlingen. De eerste ‘bewoners’ hebben zich al gevestigd: boerenzwaluwen nestelen onder het dak.

Circulair
Het paviljoen is ontworpen door architect Eduard Gerds en is zoveel mogelijk gebouwd volgens circulaire principes. Bijna al het materiaal had een eerder leven, zo lagen de gele steentjes eerst in de binnenstad, is meubilair hergebruikt en komt het hout van een slooppand. Het gebouw gebruikt groene energie en is ‘van het gas af.’

Kinderboerderij
Met de nieuwe locatie in het Stadspark verwacht NDE meer bezoekers te bereiken dan vanuit haar oude plek, het natuureducatiecentrum (NEC) in Beijum. De prachtige natuur van het Stadspark en de al aanwezige voorzieningen zoals de kinderboerderij en de speeltuin dragen hieraan bij.

Bomenpad
Bezoekers kunnen vanuit Het Groene Hart thematische routes lopen door het stadspark. Eén route, een bomenpad, is al met QR codes te bewandelen. De wandelaar komt met spelletjes en weetjes meer te weten over de bomen in het Stadspark. De komende tijd volgen meer routes.

Schooltuinen
De leerling van nu is de verantwoordelijke burger van de toekomst. Vanuit deze gedachte investeert de gemeente Groningen in inspirerend natuuronderwijs. Op de vier schooltuinen van NDE krijgen leerlingen van groep 1 t/m 8 natuur- en tuinierlessen. Daarnaast verzorgt NDE de uitleen van lesmaterialen, excursies en inspiratiebijeenkomsten voor leerkrachten.

Bezoek ons op Facebook