Mispel

[cmsms_row][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text]

  1. Mispel (Mespilus germanica)

 

Beschrijving boom:

De Mispel is een struik of kleine boom met grote witte bloemen. De bloemen kunnen uitgroeien tot harde vruchten met een kroon, netzo als de neus van een appel maar dan veel groter. De bladeren zijn langwerpig.

 

Gebruik:

Om te eten was de mispel, toen er in West-Europa nog geen andere fruitsoorten bekend waren, een belangrijke vrucht in het Romeinse Keizerrijk en de Middeleeuwen. In de Middeleeuwen werd ze vooral in Frankrijk en Duitsland aangeplant en in de Nederlanden in kloostertuinen. Tegenwoordig is de struik veel minder algemeen dan vroeger, maar de vrucht bevat veel vitamine C en is goed voor de maag en spijsvertering.

 

Bijzonderheden:

Drieduizend jaar geleden werd de mispel al in de omgeving van de Kaspische Zee aangeplant. Rond 700 v.Chr. kwam de vrucht naar Griekenland en rond 200 v.Chr. naar de Romeinen. Juist als de Mispel laat in het jaar oud en zacht is geworden, is hij op zijn lekkerst. Hij is dan beurs en lijkt verrot. Maar juist nu is hij nog enkele dagen te eten of te bewaren.

 

 

Woordspel

Gebruik van de uitdrukking “Zo rot als een Mispel” de op één na laatste letter. Schrijf die in het vakje achter nummer 4

 

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]