Meidoorn

[cmsms_row][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text]

  1. Eenstijlige meidoorn. (Crataegus monogyna)

Beschrijving boom:

De Eenstijlige meidoorn is een struik met doorns op zijn takken. Zijn groene blaadjes hebben drie naar voren toe steeds smallere lobben. In de maand mei kan hij vol zitten met kleine witte bloempjes, elk  met 5 bloemblaadjes. Na de bloemen verschijnen er rode bessen.  Hij is inheems in Europa en Siberië maar ook naar Noord Amerika gebracht waar hij het goed doet.

Gebruik:

De blaadjes, bloemen en bloemknoppen van meidoorn kunnen worden gegeten. Ook kun je van de jonge blaadjes thee zetten. In de Tweede Wereldoorlog werden de bessen wel tot meel vermalen. De rode besjes zijn in het algemeen goed voor ziekten die met het bloed en het hart te maken hebben.

Bijzonderheden:

Een meidoorn wordt ook wel hagedoorn genoemd omdat hij in hagen geplant  kan worden die zò dicht zijn dat er niemand door heen komt. Maar vogels nestelen er dan nog steeds graag in. Uit archeologische opgravingen is gebleken dat meidoornvruchten al minstens 12.000 jaar lang gegeten worden.

Woordspel

Als de meidoorn bloeit in mei, leggen alle vogels een …. ? Dat weet je wel. Gebruik van dat woord de eerste letter. Schrijf die in het vakje achter nummer 10

Steek nu het fietspad over maar pas op voor de  ‘snelfietsers’

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]