Gewone Es

[cmsms_row][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text]

  1. Gewone es (Fraxinus excelsior)

 

Beschrijving boom:

De gewone es kun je gemakkelijk herkennen aan zijn dikke zwarte knoppen. Die knoppen en de bladeren staan altijd kruisgewijs boven elkaar. Maar voor het blad verschijnt zie je eerst bloemen. Vrij dicht opeen bloemen met meeldraden, iets later in wijdere pluimen diegene die tot gevleugelde zaden uitgroeien.

Elk blad is op één gezamenlijk bladsteel samengesteld uit twee rijen van ongeveer 5 blaadjes tegenover elkaar, met nog één aan de top.

 

Gebruik:

Het hout wordt gebruikt voor gereedschapstelen, meubels en, omdat het slijtvast is, ook in vloeren. Bovendien worden er luxe gitaren en ook violen mee gebouwd.

Er bestaan ook essen met hangende takken en met fel gele herfstkleuren. Die worden veel in parken geplant. Doordat de boom zich goed laat snoeien kunnen er ook knotbomen van worden geknipt.

 

Bijzonderheden:

Vaak leven in de bloemen piepkleine parasieten die de bloemen beschadigen door deze nu uit te laten groeien tot vreemde bruine klonten in plaats van de gevleugelde zaden. De boom kan er vol mee hangen. Of ze liggen afgevallen op de grond. Kijk maar eens.

 

Woordspel

Gebruik de eerste letter van de naam van de dieren die bloemen van de es misvormen. Schrijf die in het vakje achter nummer  16

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]