Gewone beuk

[cmsms_row][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text]

11 . Beuk (Fagus sylvatica)

 

Beschrijving boom:

De Beuk of Gewone beuk is een bekende park en bosboom, een broertje van de eiken en lid van dezelfde familie. Die  van de napjesdragers, genoemd naar het hulsje of schoteltje onder het zaad. De bladeren van beuken zijn eivormig, glad, vaak glimmend en hebben geen getande rand. Hoogstens wat haartjes. De stam is grijs en bijna glad. Beuken horen van oudsher thuis in Europa.

 

Gebruik:

Behalve dat er veel sierbomen van bestaan, in verschillende vormen en kleuren, voor in bos, tuin en park wordt het hout op veel manieren gebruikt in de bouw en meubelindustrie.

Daarnaast zijn de bladeren èn ook de beukennootjes een belangrijke voedselbron voor veel dieren.

 

Bijzonderheden:

Beuken kunnen goed tegen schaduw en verdringen door hun eigen schaduw veel andere bomen die meer licht nodig hebben. Hierdoor groeien ze, jong en oud, vaak samen op, zonder andere bomen.  Een oud gezegde over onweer en bliksem luidt: De eiken moet je wijken, de beuken moet je gebreuken. Bespreek samen eens wat dit volgens jullie zou kunnen betekenen?

 

Woordspel

Gebruik de eerste letter van dat waarmee de beuk andere boomsoorten belemmert bij hem te groeien. Schrijf die in het vakje achter nummer 11

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]