Esdoorn

[cmsms_row][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text]

  1. Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus)

Beschrijving boom:

Dit is één van veel verschillende soorten esdoorn. Van kleine struiken tot hoge bomen komen op het noordelijk halfrond van de Aarde overal in streken met een gematigde klimaat verschillende soorten esdoorns voor. Enkele ook in Zuidoost-Azië en Indonesië. Hun zaden noemen we ook wel neusjes. Omdat je ze op je neus kunt klemmen, nadat je ze open peuterde. Of helikopters omdat ze rond draaiend, weg kunnen vliegen.

Gebruik:

Doordat er veel soorten, vormen en kleuren bestaan zijn esdoorns belangrijke tuin en parkplanten. Ook is hun geelwitte hout waardevol. Er worden meubels en muziekinstrumenten mee gebouwd. Bovendien kun je esdoorn- of ahornsiroop kopen voor limonade e.a.. Dit is gemaakt van het suiker-rijke sap dat in Noord Amerika in het vroege voorjaar van esdoorns afgetapt wordt. Bij onze esdoorns lukt dit niet.

Bijzonderheden:

Toch is niet iedereen blij met deze bomen. Doordat hun zaadjes met vleugels ver kunnen vliegen verspreiden ze zich enorm en treden ze niet zelden op als lastige onkruiden die dan ook nog eens heel groot worden.

Woordspel

Gebruik de vijfde letter van de naam van de klimaatzone / streek waarin esdoorns thuis zijn. Schrijf die in het vakje achter nummer 12

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]